Praktijk Kind in Zicht: wij gunnen ieder kind om onbezorgd in het leven te staan

praktijk-kind-in-zicht-ulvenhout

Sinds begin dit jaar is Praktijk Kind in Zicht aan de Dorpstraat in Ulvenhout gevestigd. Een sfeervolle, intieme praktijk waar de sociaal emotionele ontwikkeling van een kind centraal staat. Soms loopt een kind tegen blokkades aan, die hem of haar beperken. Door met elkaar op zoek te gaan naar het onderliggende probleem van deze belemmering, geven we het kind en zijn of haar directe omgeving inzicht.

Eigenaresse, Esther Paans, orthopedagoog met een passie voor diagnostiek, met meer dan 20 jaar ervaring. “Ik zie veel kinderen die eindeloos therapie hebben gevolgd. Vaak therapie die gericht is op symptomen die het kind heeft. Helaas wordt vaak het onderliggende probleem, hetgeen wat die symptomen veroorzaakt, niet meegenomen. De belemmeringen van het kind kunnen cognitief, sociaal emotioneel of neuropsychologisch zijn. Door diagnostiek brengen wij in kaart wat de onderliggende oorzaak van het probleem is. Met deze informatie kunnen wij vaak inzicht geven en de omgeving van het kind mobiliseren, houvast en rust bieden. Door het delen van kennis over de problematiek krijg je als omgeving meer begrip en inzicht en leer je het kind beter te benaderen. We zien daardoor vaak dat therapie niet meer nodig is of dat therapie juist gerichter kan worden ingezet.

Kwetsbaarheid versus sterke vaardigheden

Zoals gezegd gaan we binnen de praktijk door diagnostiek achterhalen waardoor een kind beperkt wordt. Deze kwetsbaarheid gaan we belichten en we gaan samen met het kind de sterke vaardigheden uitvergroten. Deze kwaliteiten zijn écht heel belangrijk, omdat je het kind daarmee kan motiveren om zijn of haar kwetsbaarheid aan te pakken.
Wij hebben een nauwe band met de ouders en met school. Na afsluiting van het dossier stopt deze band niet. Wij drukken ze ook altijd op het hart dat wij altijd voor het kind en de ouders klaar zullen staan. Hierdoor kan het gebeuren dat ik jaren later bij een groot overleg van een puber aansluit, wij doen ons werk met veel passie en voelen daardoor altijd verbinding met onze cliënten.

Met wat voor soort hulpvragen kun je bij Praktijk Kind in Zicht terecht?

Kinderen die bij ons in de praktijk komen worden veelal doorgestuurd door de huisarts, Centrum Jeugd & Gezin, Regisseur Jeugd Gemeente of de kinderarts. Vaak komen de ouders en het kind vol verwarring binnen. Wij willen daarom zo snel mogelijk in kaart brengen waar het kind op vastloopt, zodat er binnen een gezin weer plaats komt voor ontspanning en plezier.
De hulpvragen kunnen zijn; mijn kind is snel afgeleid; heeft geen aansluiting met leeftijdsgenoten; gedragsproblemen zoals agressie; (vermoeden van) hoogbegaafdheid; autisme; angsten; systeemproblematiek; of gedrags- of emotieregulatieproblemen.
We starten met een intake met de ouders, waarbij we de gehele ontwikkeling gaan doorlopen van zwangerschap tot nu, het onderzoek met het kind beslaat twee ochtenden. Hierbij gaan we ook op school observeren, waarbij we de situatie bekijken en nadien oplossingen aanreiken.

Team Praktijk Kind in Zicht

Samen met Debby Fontijn  en Matsie van Bavel vormen we het team van Praktijk Kind in Zicht. Debby is werkzaam als psycholoog en Matsie als praktijkondersteuner. Beiden werken we met evenveel passie en betrokkenheid in het belang van ieder kind. Ook Debby draagt jarenlange kennis en expertise met zich mee op het gebied van diagnostiek en (onderwijs)begeleiding van kinderen en jongeren. Wij gunnen ieder kind het zelfvertrouwen om onbezorgd in het leven te staan, zijn kwaliteiten optimaal te kunnen ontwikkelen en met plezier naar school te gaan.

Je kunt ons niet blijer maken met de opmerking “Mijn kind is hier écht gezien en we hebben binnen ons gezin weer lucht gekregen”, daar doen we het voor.”

Praktijk Kind in Zicht
Dorpstraat 76
4851 CN Ulvenhout
Tel 076 886 30 25
www.praktijkkindinzicht.nl

 

Gebruikte visual: Freepik

%d bloggers liken dit: