Tijdloze schoonheid, Sprangers Fotografie al 50 jaar

sprangers-fotografie-ulvenhout

In 1970 richt Jos Sprangers op 22-jarige leeftijd zijn eigen fotozaak op. “Eigenlijk wilde ik net als mijn oom kunstschilder worden, maar dit werd thuis niet goed ontvangen. Mijn vader zag mij als zijn opvolger in zijn zuivelfabriek en mijn moeder zag mij het liefst als priester. Beide voorstellen lagen te ver bij mij vandaan.
Na mijn diensttijd heb ik mijn hobby fotografie opgepakt en ben dit verder gaan ontwikkelen. Ik ben geboren in Ulvenhout en wilde graag in dit dorp mijn winkel openen. De 16 m2 tellende winkel vond ik aan de Dorpstraat nummer 47c, waar nu Robert Bikes & Scooters is gevestigd. Ik betaalde slechts 85 gulden per maand. Ik ben met pasfoto’s gestart en heb langzaam mijn werk verder uitgebreid.”

Eigen stijl

“Ik probeerde in het begin andere fotografen te imiteren. Picasso deed dit ook en zei later: “Het namaken van werk van andere kunstenaars is gedoemd te mislukken, maar wat dan overblijft is jouw ware ik, dus jouw stijl.” En zo ging het bij mij ook en ontwikkelde ik mijn schilderachtige portretfotografie. Mijn schilderachtige stijl bereikte ik door te werken met veel filters op mijn lens. Mijn werk bleef niet onopgemerkt en ik werd gevraagd om lectures te gaan geven voor fotografen.”

We benadrukken de mooie, herkenbare kanten van onze klant

“Ik heb tijdens de seminars vaak mooie gesprekken en reacties gehad en ik zag ook dat er fotografen waren die probeerden mijn werk na te maken. Toch staat een technisch goede fotograaf niet garant voor succes. Het is veel belangrijker om je model centraal te stellen. Wij kijken naar de houding die iemand aanneemt, want dat is herkenbaar en dat moet je vangen in het beeld. Door je daarnaast in te leven in de klant, kun je dieper in de persoon kijken en behaal je het mooiste resultaat. Wij hechten hier veel waarde aan, evenals de kwaliteit van ons product.
Zo heb ik jaren geleden een man gefotografeerd op speciaal verzoek van zijn vrouw. De man was op zijn werk door iemand gefotografeerd en het resultaat was een foto waarop een gespannen norse man stond. Ik heb zijn vrouw gevraagd hoe hij zich het meest op zijn gemak voelt. ‘Met een sigaar en in zijn pullover.’ En zo stond hij een aantal dagen later in pullover met sigaar in de hand voor mijn lens. Door tijdens de fotoshoot met hem te blijven praten wist ik een barrière te doorbreken en wist hij zich voor de camera te ontspannen. De arts en zijn vrouw waren heel blij met het  eindresultaat.”

Pasfoto’s

“Het maken van pasfoto’s is niet meer zoals dit jaren geleden was, een leuk klein portretje. Tegenwoordig moeten we er zo strak en serieus mogelijk opstaan om te voldoen aan de richtlijnen. Zowel voor model als fotograaf niet leuk. Sinds een aantal jaren bieden we daarom een extraatje aan. Naast twee pasfoto’s die voldoen aan de richtlijnen laten we de klant ook van een andere kant zien, op een lachend en ontspannen plaatje.”

Met de paplepel in gegoten

Ook dochter Stefanie  en zoon Bas besluiten te gaan fotograferen. Beiden volgen ze de fotovakopleiding en komen helpen in de winkel.
Bas kwam er 27 jaar geleden bij, we zijn een fijn team, want we vullen elkaar goed aan. Bas:“In het begin heb ik geprobeerd out of the box te denken en naast de schilderachtige stijl een nieuwe kijk op fotografie neer te zetten. We kwamen beiden al snel tot de conclusie dat de schilderachtige, tijdloze stijl onze handtekening is.”

Van analoog naar digitaal

“De schilderachtige stijl die wij al 50 jaar hebben zien we nu steeds vaker terugkomen bij kunstzinnige fotografen. Wij hebben nog heel lang analoog gewerkt. Bas gebruikte hiervoor filters op de computer en Jos gebruikte filters voor de lens. ‘Ik heb er ooit een prijs mee gewonnen, ik heb wel eens 5 filters voor mijn lens gehad’, aldus Jos. De eerste digitale camera’s hadden weinig opslag, een lage gevoeligheid en waren heel duur. Wij hebben de eerst golf digitale camera’s dan ook aan ons voorbij laten gaan. Pas 5 jaar later werden wij getipt door een goede relatie en zijn wij heel langzaam overgestapt op digitaal. De doka hebben wij rond 2010 opgeruimd en heel eerlijk, missen we tot op de dag van vandaag de geur en de nostalgie van de doka.
De gevoeligheid van de camera’s heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Je kunt nu enorme stappen maken, zeker ook wanneer je het beeldbewerkingsprogramma ziet. Het is soms onvoorstelbaar wat de mogelijkheden zijn, waarschijnlijk kunnen we volgend jaar bewerkingen maken die we nu niet voor mogelijk houden.” Bas:“ Wel ben ik van mening dat binnen fotografie de lichtvoering het belangrijkste onderdeel is. Binnen Photoshop kun je de foto bijsnijden, maar een verkeerde belichting krijg je niet hersteld.”

Afname vakmanschap bruidsfotografie

We hebben altijd met veel plezier bruidsreportages gemaakt. Vanzelfsprekend staat de plechtigheid op deze dagen centraal, voor een fotograaf een uitdaging om op het juiste moment te klikken en de sfeer neer te zetten. Een bruidsreportage vergt heel veel tijd, het is prachtig om een mooi aandenken voor het bruidspaar te maken, toch ligt hier niet onze focus. Helaas zie je het vakmanschap van bruidsfotografie afnemen. Steeds vaker zie ik fotografen met automatische instellingen fotograferen en dat is zonde, want dat gaat ten koste van de kwaliteit.

Goed is niet goed genoeg

Wij stellen hoge eisen aan ons werk. Dit verwachten we ook van partners waar we mee samenwerken. Na het bewerken van de foto’s worden deze naar een fotolab gestuurd om ze af te drukken op linnen of bijvoorbeeld aluminium. Het lab waar wij mee werken trekt direct aan de bel bij twijfel. In het verleden hebben we nog wel eens een discussie met een ander lab gehad of de klant het verschil zou zien. Dat is voor ons not done. Onze klanten hoeven ons niet in twijfel te trekken, wij staan voor perfectie, want goed is voor ons niet goed genoeg. Wij hebben een sterke mening hoe ons eindproduct eruit moet zien.
Een schilderachtig portret verdient linnen, toch zijn wij linnen pas later in ons assortiment gaan opnemen. De druktechniek en het doek voldeden niet aan onze eisen.
We konden niet het juiste doek vinden waarop het beeld echt tot zijn recht kwam. Kwam het voorheen uit Amerika, inmiddels komt het uit Zwitserland en leveren wij dit linnen aan het fotolab. Onze eisen zijn hoog en het mooie is, we leren nog iedere dag.

Kerstactie

Wil je ook een mooie blijvende herinnering vastleggen voor onder de kerstboom? Boek dan nu een fotoshoot bij Sprangers Fotografie. Voor slechts €95,- heb je een shoot van 30 á 45 minuten en kies je samen met de fotograaf het beeld dat jou aanspreekt. Zo heb je al voor €59,- een foto van 20/25 cm in een silverplated frame.

COVID-proof

Wij maken groepsfoto’s in delen, we doen dit per gezin en maken van de losse beelden een mooie compositie.
Voor meer informatie

Sprangers Fotografie
Dorpstraat 74, Ulvenhout
Tel 076 561 32 07
info@sprangersfoto.nl

 

%d bloggers liken dit: