Bouwkundige keuring voorkomt onaangename verrassingen

bouwkundige keuring

Er zijn in oktober 2019 16% minder woningen verkocht ten opzicht van 2018, dit terwijl de vraag nog steeds groot is. Er is te weinig aanbod en de vraag is te hoog. We zien dat deze krapte op de woningmarkt ten koste gaat van de bouwkundige keuring. In de praktijk wordt deze keuring als lastig gezien, aldus Arno Korbijn van BIJN.nl in Ulvenhout. Een bouwkundige keuring heb je als koper niet alleen recht op, maar je voldoet hiermee ook aan je onderzoeksplicht die je hebt als koper.

Sinds 1 februari 2018 is het verplicht om een bouwkundige keuring op te nemen in de koopovereenkomst. Aan de invoering van de verplichte bouwkundige keuring lag ten grondslag een betere bescherming van huizenkopers. Door de krapte van de woningmarkt krijgt de koper geen ruimte om een bouwkundige keuring te laten doen, met alle gevolgen van dien.

“Dit is écht zorgwekkend. Als koper heb je onderzoeksplicht, zoals een bouwkundige keuring. Hierdoor weet je als koper wat voor gebreken de woning heeft, denk aan houtworm, optrekkend vocht, asbest, betonrot en funderingsproblemen. Begin dit jaar maakt Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) in het programma ‘De monitor‘ bekend, dat bij veel woningen, die voor 1970 zijn gebouwd, de fundering te wensen overlaat. Deze problematiek is fors toegenomen vanwege het lage grondwater door de droge zomers van voorgaand en dit jaar. Een bouwkundige keuring  voorkomt een hoop onaangename en soms onoverkomelijke verrassingen voor de koper”, aldus Arno Korbijn Integraal Woning Inspecteur (IWI) bij BIJN.nl.

Onderzoekplicht laat bouwkundige keuring doen

Een consument op de huizenmarkt heeft bij aankoop van een woning onderzoeksplicht. Je moet als koper op de hoogte zijn van de juridische en bouwkundige staat van de woning. Voor een goede bouwkundige keuring kan de koper terecht bij een erkend Integraal Woning Inspecteur (IWI) die SERTUM gecertificeerd is. Het rapport voor een bouwkundige keuring wordt standaard geleverd volgens de NTA8060 bouwkundig rapport model.

Wanneer er na de koop blijkt dat een dak lekt of dat de fundering niet goed is en de koper voldoet niet aan zijn onderzoeksplicht, dan zijn de reparatie- en of bouwkosten voor de koper.

Voorkom verrassingen met het kopen van een woning en laat een bouwkundige keuring doen door BIJN.nl.

bouwkundige keuringGebruikt beeld header: Freepik.com

%d bloggers liken dit: